Ti bud

Ti bud som hjelper deg å stå i mot kroppspress
Ti bud på vegen mot mer sjølstendige valg
Mine beste bud … med hilsen og gode ønsker fra Emilie

Ti bud på skrift:

1 Ikke la usikkerheta bestemme over deg

Det nytter ikke å la usikkerhet og komplekser ta kommandoen over deg og utseendet ditt. Blåser du opp leppene – eller lengter mot sixpacken – finner usikkerheta bare et nytt punkt på kroppen å gripe fatt i.

Men hvordan skal vi kunne kvitte oss med usikkerhet og komplekser? Det er ikke lett. Det vet jeg alt om. Mer her i denne bunken ligger det ni bud som kan være til god hjelp på vegen. Så la oss kikke på neste. 

2 Mangfold er vakkert

Yess! Standarder for utseende er oppdikta. Det at leppene skal være store er et påfunn. At nesa MÅ være liten er bare tull. Du trenger ikke tro på det. Sånne påfunn får bare virkning når mange tror på dem. Det normale er at vi er forskjellige. Hver og en av oss er unike. Forskjellene er spennende. At alt er likt, er bare kjedelig. 

3 Kutt ut utseendefokuserte medier

De får deg til å sammenlikne deg sjøl med bilder av folk som bruker masse masse tid på å style seg, kanskje har de hjelp av profesjonelle, kanskje har de operert nesa. Har botox i panna. Har flytta fett rundt på kroppen. Bildene er gjerne retusjert. Du blir bare deppa. Spør deg sjøl; – er sånt «goals»? Skal du sjøl inn i det kjøret? Legg inn sperrer mot alt som bringer deg sånn påvirkning. Det kan være for eksempel Instagram. 

Hør her på hva Emma sier: (fra eget intervju)
så jeg måtte ta et oppgjør med meg sjøl og bare unfollowe alle de brukerne … men det gjorde jeg ikke før jeg var 18, sant …og da hadde jeg jo hatt sosiale medier i fem år allerede … og da har man tatt den verste skaden … i en periode etter det har ting gått litt oppover for meg da.
(Les innlegg i Aftenposten fra Emma Linnea Larsen)

4 Ikke vær en ukritisk følger

Om du er en følger og har ett nært forhold til en influenser bør du sjekke dette forholdet. Hvilken innflytelse har påvirkeren på deg? Det er ingen begrunnelse for å gjøre noe – eller kjøpe noe – at en influenser har anbefalt det. Du må tenke gjennom det sjøl. Skal du være fri må du følge din egen kurs.

5 Slutt å ta selfies

Når du rettet kameraet mot ditt eget ansikt og din egen kropp – blir du mer opptatt av – eller enda mer opptatt av – hvordan du ser ut. Og sårbar. Så sitter du kanskje og venter på likes. Hvorfor i all verden skal vi spørre folk om de liker utseendet vårt. Vil du virkelig delta en fuckings missekonkuranse. Det er jo det det er! Styr unna!

Mange sier at de tar seflies bare for seg sjøl. Den biter jeg ikke på. Når du legger ut et bildet er det jo for at andre skal se det.

Og du forteller noe med bildet. Enten du vil eller ikke. Om du har mye sminke forteller det at du synes at sminke er bra. Det påvirker. Om du har fillers eller definert sixpax. Så påvirker det dem som får se bildet. Hva vil vi med en selfie anna enn å fortelle hvor fuckings viktig det er hvordan vi ser ut? Påvirkninga med utseendefokus og idealiserte bilder har negative konsekvenser på dem som ser på selfiene som legges ut; – får folk til å føle seg dårlig. Vil DU bidra til DET?

6 Ikke gjem deg bak sminke eller sixpack

Kutt ned på sminke eller kutt det helt ut. Ikke tenk på fillers eller botox. For å kunne aksepter ditt utseende slik som du faktisk ser ut, må du slutte å prøve å forandre på deg sjøl. Det samme gjelder strevet for å lage magen om til noe som ligner en stabel ølbokser. Det er drit vanskelig. Og hvorfor i all verden skal det være et mål? 

7 Pass på helsa di! 

Vær opptatt av helsa di! og hvordan kroppen funker. Da har du en god oppmerksomhet mot kroppen! Å ha en mjuk og sterk kropp som gjør at du kan løpe opp på en fjelltopp eller elske vilt og uhemma er fine greier!  Dårlig helse gir deg et mer utfordrende liv. Om du er i god form hjelper det på humøret og på alt anna.
 

8 Positivt fokus på utseende er heller ikke bra

Slutt å snakke negativt – og positivt – om utseende. Hør her hva denne jentegjengen med Emma i spissen har bestemt seg for (fra eget intervju):

vi kom fram til at vi trenger ikke snakke noenting om kropp – hverken positivt eller negativt … vi delte det med gruppa og alle var enige … for vi har og opplevd at hvis jeg for eksempel roser venninnne mine for noe, så er det noen andre som har hørt på det og har vært litt sånn: Men jeg ser jo ikkje sånn ut i det hele tatt. Er det feil og da? Det går begge veier; – både positive og negative ting. Bare nulltoleranse for å snakke om kropp i det hele tatt. Ikke komplimenter en gang. Da er det ikke noe fokus. Det man snakker mye om … det som får masse oppmerksomhet det vokser jo bare … det som ikke får oppmerksomhet det dør ut

Noen sier: Vi må elske oss sjøl! Vi skal skryte av eget utseende og av andres utseende. Du er sååå fin. Men nei! Emma har rett. Du kommer til å bli du avhengig av komplimenter og av likes. Og om du ikke får dem gror usikkerheta. Mindre oppmerksomhet mot utseendet er tingen!
(Les innlegg i Aftenposten fra Emma Linnea Larsen)

9 Se bortenfor din egen nesetipp

Det finnes mye anna artig, interessant, viktig og spennende å drive på med enn å bruke tida på eget utseende. Når du blir nok opptatt av andre ting; – som å bake surdeigsbrød, padle kajakk, spille fotball, gjøre joga, sy klær, lese bøker, redde klimaet, lære deg språk, rydde loftet til bestemora di, være frivillig på festivaler – og redde klimaet – ja da glemmer du rett og slett å være opptatt av utseendet.  Og nei; – det går ikke an å ha to tanker i hodet samtidig. Energien du bruker på utseendet tar fra alt det andre.

10 Slå på bullshitfilteret

Han som synes at nesa di er for stor, er en stor idiot !