«Å vokse opp i dag, hvor du blir bombardert av bilder og konstant minnet om at du ikke er bra nok, gjør selvsagt noe med selvbildet og kroppsbildet til de fleste»
Kari Løvendahl Mogstad, fastlege og universitetslektor ved NTNU.
65 minutter: Ett fyrverkeri av bilder, ”Nesetest” for publikum, et manus med stram regi, ferske kortfilmer med profesjonelle skuespillere spilt inn for anledninga og intervju med Emma fra Haugesund. I sentrum av det hele filmskaperen Emilie Blichfeldt og visninga av hennes prisbelønte kortfilm How do you like my hair?
– Hvorfor?
– Det er litt som en tidligere rusmisbruker som ønsker å vise at det finnes en veg ut. Og at det er så mye bedre på den andre sida, sier Emilie.
– Jeg har opplevd hvor jævlig det er å virkelige kjenne på kroppspresset. Og jeg vet at dette gjelder så mange flere enn meg.
– Jeg tok fighten. Det handler om bevissthet. Om å bli i stand til å se og ta stilling til den massive påvirkninga vi er utsatt for. Da kan du punktere presset. Kroppspresset oppstår når du gjør oppfatninga om at det bare finnes en riktige måte å se ut på til din egen. Forstår du at det er løgn og propaganda, forsvinner presset.
– Og hvordan har du tenkt å formidle dette?
– Film er viktig. Det er jo det som er mitt medium. Film skaper gjenkjennelse og man kan -oppnå en dypere forståelse for andres erfaringer. Det hele er bygd opp omkring kortfilmen min How do you like my hair? Den viser hvordan man det er mulig å bli opplevd som vakker – og ha en vakker kjærlighetsopplevelse – sjøl om utseendet ditt ikke stemmer med det som blir framstilt som det eneste riktige. Og så har jeg spilt i en par nye korte filmer for spesielt denne forestillinga. Det er ny versjon av en nøkkelscene i eventyret Askepott. Og vi får se Kylies first kiss med Tarjei og Andrea Berntzen (som spilte hovedrollen i Utøya 22. juli) foran kamera.

– Kan du si noe nærmere om innholdet?
– Vi skal se på mange ulike problemstillinger knytta til kroppspress.
Hvilke virkninger kroppspress har på oss.
Hvilke kilder står bak kroppspress?
Hvordan oppstår det?
Og ikke minst; – hvordan kan vi håndtere det?
– Det er snakk om påvirkning og da må vi sjølsagt se på påvirkerne – dvs influencerne. Vi skal innom Maren Turmo, Isabel Raad, Sophie Elise Isachsen, Kylie Jenner. Dere får høre fra Emma fra Haugesund som forteller om hvordan kroppspresset får innpass i venninneflokken og at det blir en ting å snakke ned sitt eget utseende. Det blir til en smittsom epidemi med deprimerende følger. Og vi skal til Libanon og Sør-Korea. Der er følgene av kroppspresset dramatiske. Jeg vil si tragiske. Årsaken er at der ligger det utseendet, som i media blir fremma som den eneste riktige måten å se ut på, langt fra det naturlig utseende.

– Du påstår av vi alle er påvirka?
– Ja, i større eller mindre grad. For å være presis: Vi er alle under massiv påvirkning fra reklame, influencere, underholdningsprogrammer. Bak det meste ligger en interesse i å få oss til å kjøpe. Men det er klart, sjøl om vi alle er under påvirkning blir vi ikke alle påvirka i samme grad eller på samme måte. En forutsetning for å ta mer sjølstendige valg er å bli klar over at vi er under påvirkning og så ta stilling. Ikke all påvirkning er like lett å få øye på. Markedsføringspsykologien forsøker å overtale oss uten av vi merker det, gjennom å appellere til følelser og til identitet. Da kan de få i stand ønska endringer i oss uten av vi er bevisste på det, uten av vi løfter det opp og tenker klart igjennom det. Jeg tar i forestillinga opp hvilke påvirkningsteknikker som tas i bruk.

– Du vil påvirke?
– Ja, som tidligere kroppspress-skvisa, nå ute på den andre sida, er jeg sjølsagt ute etter å spre det glade budskapet. Dersom man har et dårlig sjøbilde og har gjort seg avhengig av utseendeprodukter blir livet såååå mye bedre dersom du klarer avsløre og punktere kroppspresset. Du slapper av. Trenger ikke overvåke deg sjøl hele tida i frykt for at du ikke er bra nok. Og du får bedre tid. Utrolig mye tid kan gå med til å fikse på – og tenke på – utseendet. En viktig del av kuren er å se at det finnes så mye fint og spennende å rette oppmerksomheta mot annet enn seg sjøl og eget utseende. Men jeg vil ikke påvirke på samme måte som influencere og markedsførere. I starten av forestillinga kjører jeg en humørfylt, men likevel alvorlig ment, «påvirkningsadvarsel”. Jeg ønsker at folk skal være våkne og klar over at jeg forsøker å påvirke dem, at de skal se nøye på dokumentasjonen og argumentene jeg legger fram. Ønsket om at folk skal ta sjølstendige valg er alvorlig ment. Da må jeg tåle at ikke alle blir enige med meg, sjøl om jeg ønsker sjølsagt å nå flest mulig. Men jeg har ikke tenkt å lansere egne skjønnhetsprodukter eller selge Daniel Wellington-klokker.
– Men rekker folk å tenke så mye når du skal utsette dem for fyrverkeri?
– Nei, kanskje ikke. Men det er jo ingen grunn til å slippe temaet etter at jeg reist. Min forestilling er forhåpentligvis en begynnelse. Her på nettstedet ligger det undervisningsopplegg som gjør at man kan skaffe seg mer kunnskap og som gir grunnlag for videre refleksjon. Og det ligger også en ressursdokumenter og introdokumenter som går dypere inn på ting jeg er innom i forestillinga. Også er det jo en det store internettet. For den som er interessert i å grave finnes det masse eksempler på påvirkning og en stor diskusjon om påvirkning og kroppspress. Vi har lagt ut en del linker, men søk for all del sjøl!
Det er det viktig for meg å peke på at det mange gode krefter lenge har vært i sving i kampen mot kroppspress. Sjekk ut for eksempel ut PRESS som med sin Gullbarbie-pris gjør en viktig jobb!