Aktuelt

Er influenseren egentlig en følger?

– En influenser setter alltid publikumet sitt først. Derfor gjelder det å lage innhold som man vet at målgruppen liker, sier Elin Haukvik. Haukvik jobber for Splay One, som er Norges største nettverk for kommersielle youtubere.

Oj! Er det ikke sånn at influenseren går foran? Er ledertypen som påvirker andre med egne meninger? Når influenseren skal tilpasse budskapet sitt til «hva man vet målgruppa», blir ikke da influenseren en som dilter etter målgruppa? En som følger målgruppas oppfatninger? En følger?

Haukvik holdt innlegg på Vixen Influencer Awards 2021. Der var Morgenbladet. Reportasjen, «Vixen awards, bloggernes ferd mot den helproffe influeznserbransjen», tar for seg utviklinga i influenserbransjen fra tida da bloggen var det foretrukne mediet til i dag hvor bloggen er død og TikTok, Instagram og YouTube har tatt over. Den gang var reklamen et tillegg til fortellingene fra bloggerens liv. Nå er reklamen sømløst sydd sammen med innholdet; – «en total sammensmelting av person og produkt».

«Annonsene gikk fra å være digitale reklameplakater, noe man scrollet forbi, eller rubrikker i margen på bloggene, til å ta bolig i selve bloggeren. Bloggeren ble annonsen.»

I 2014 var Ulrikke Lund den influenseren som tjente mest penger. I mai 2021 la Lund ut et bilde av seg selv på Instagram, der hun ser inn i kamera og smiler. «Noe av det beste jeg har gjort i min personlige reise er å velge bort jobben og den trygge inntekten jeg hadde som influenser (der man lever av å reklamere for ting, og på den måten indirekte oppfordrer til økt forbruk)», skriver hun i bildeteksten. Hun forteller at hun ikke lenger forbinder shopping med en «quick fix» i sitt mentale landskap, og oppfordrer følgerne sine til å sjekke ut Fremtiden i våre hender.

Er du interessert i å få et innblikk i influenserbransjen? Les artikkelen i Morgenbladet!

aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktueltAnbefalt lesing!


April 2022: I en kronikk på Nrk Ytring tar Helene Asphaug et knallhardt oppgjør med feminister som legger seg flate for utseendepress og som påstår at det tidkrevende og kostbare strevet for å leve opp til påvirkinga fra utseendeindustrien er noe de sjøl har valgt.

Asphaug skriver: «Vi må forstå hvordan skjønnhetspresset bidrar til systematiske kjønnsforskjeller. Utseende er fortsatt gullstandarden for kvinner (…) Kvinner pynter seg ikke for menn, men vi pynter oss ikke for oss selv heller. Vi pynter oss for den lille stemmen i hodet vårt som sier at vi ikke er verdt noe hvis vi ikke er pene. Den stemmen er plassert der av markedskrefter og patriarkatet.»

This image has an empty alt attribute; its file name is emilie-ytrer-seg-blue.jpg

Heia Helene! Vi er på samme lag. Vi er sammen om å slåss mot at kvinner blir bedømt først og fremst ut fra utseendet og ikke ut fra hvem vi er, hva vi står for og hva vi gjør. Vi vil bli vurdert på samme grunnlag som menn! Det er likestilling! Menn må ikke bruke skjønnhetsprodukter og bli «skjønnheter» for å bli lyttet til.

I denne kampen er det nødvendig å konfrontere kvinner som påstår at de sjøl har valgt å bruke masse tid og penger på hver dag å legge ei maske på ansiktet med x antall lag og produkter. Helene har lagt link til ett eksempel, en YouTube-video med den kjente amerikanske politikeren, Alexandria Ocasio-Cortez.

I politikker er det «så mye kritikk på hvordan vi kvinner og fem-folk presenterer oss sjøl», sier Ocasio-Cortez.

Ok, så det er noen som forsøker seg på å fokusere på utseende ditt og ikke hva du sier. Hva gjør du med det? Slår tilbake? Sier fuck you? Nei, det er det motsatte Ocasio-Cortez anbefaler. Vi må føye oss etter kritikken. Når de som sitter med mannsmakta sier at kvinner som deltar politikken ikke ser bra ut, må vi svare med å sminke oss for å leve opp til de standardene som utseendeindustrien har lagt for såkalt «feminint utseende». «Det beste for å se ut som du vet hva du driver med er legge på en rød leppestift», sier Ocasio-Cortez. «Jeg tar på rød leppestift når jeg ønsker selvtillit», sier hun.

Det står ikke i boka mi: At selvtillit er å leve opp til andres forventninger. At du har selvtillit når du innordner deg konformitetspress og stereotyper for feminint utseende. For meg er det et uttrykk for sjøltillit å tørre å møte opp uten leppestift dersom alle forventer og krever at du skal ha det. Å tørre å møte med hår på leggene når vi kvinner er forventet å drive krigføring mot kroppshår.

«Vår kultur er rettet inn mot å nedgjøre kvinner. Samfunnet forsøker alltid å fortelle kvinner at vi ikke er som vi skal være, forsøker å ødelegge vår selvtillit», sier Ocasio-Cortez mens hun legger på lag på lag med sminke. Hva kan vi gjøre? Vi kan elske oss selv. Det blir «en miniprotest å elske seg selv», mener Ocasio-Cortez. Men åpenbart ikke å elske oss selv som vi er. Utseendeprodukter er nødvendig for å kunne elske seg selv. Selvtilliten kommer med leppestiften.

«Kvinner som bruker ganske mye make-up tjener mer penger. Om vi ser bra ut for menn får i belønning», sier Ocasio-Cortez og skynder seg å påpeke at det blir helt feil. Det er å underkaste seg patriarkiet. Men det er sjølsagt ikke for å få belønning hun bruker make-up. Hun gjør det ut fra de riktige grunner. Det er «et personlig valg».

Ocasio-Cortez burde bruke litt tid her på påvirka.no. Det ser ut som om hun ikke er bevisst hvilken innvirkning påvirkning har.

Lese Helenes kronikk. Se videoen til Ocasio-Cortez. Kjør debatt!

aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktueltBella Hadid: Opererte nesa som fjortenåring

Den verdenskjente modellen, Bella Hadid, har konsekvent benektet at hun har gjennomgått kosmetiske operasjoner.
– Folk tror jeg har gjort alle disse operasjonene. Og vet du hva? Vi kan ta en skann av ansiktet mitt, kjære, uttalte hun i 2018. (Kilde: VG 16. mars) Nå innrømmer hun at nesa er kuttet ned.

aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt


Sånn var det. Egentlig …

«Bruddet … jeg brukte det selvfølgelig for det det var verdt. Plutselig var det mye nakenhet. Det var det som solgte. Det var det som ga klikk». 

Da Anna Rasmussen, «Mammaen til Mitchell», var på toppen av sin karriere, het det blogger. Nå heter det influenser. TV-programmet «Da vi styrte internett» gir internettstjerner som har havnet i skyggen mulighet for å komme i rampelyset igjen ved å fortelle hvordan det egentlig var den gangen de rulet på nett. 

Kombinasjonen, utlevering av privatlivet – inkludert relasjonene til de nærmeste – og litt nakenhet, funket for Rasmussen. Hun ble rik og internett-berømt. Kynisk? Nei, Rasmussen vrir om på det. Dette var hennes eneste mulighet i livet. Og hun gjorde det ikke for seg sjøl. Men for barna. «Det handlet om bekreftelse. Jeg fikk til noe. Jeg hadde aldri vært skoleflink. Jeg hadde aldri fått til noe», forteller Rasmussen. «Når du sitter der som alenemor og ser at du kan skape en framtid for barna selv om din er kjørt … så kan du liksom … å jeg blir så rørt». Tårene tar henne. Hun får en hånd på skuldra og trøst hos Kristin Gjelsvik: «Den er ikke kjørt. Jeg blir helt rørt av deg jeg og». 

Rørt. Hvorfor ikke opprørt? Eller en smule sjokka? «Den er ekkel. Den er så! ekkel!», utbryter Rasmussen når hun blir konfrontert med en sjokolade hun har reklamert for. Pilotfrue, Julianne Nygård, har reklamert for samme produktet: «Jeg likte den ikke. Men jeg husker ikke hva jeg skrev», sier hun. Det kommer fram at Nygård også har anbefalt bøker hun ikke har lest og uttalte seg friskt om hvor godt hun liker dem. «Hva koster det dere å legge det ut og vite at dere lyver til masse lesere?», spør programleder Linnea Myhre. «Man kan jo anbefale noe man ikke liker», svarer Nygård.

Hva skrev Nygård om sjokoladen? «Veldig god».

«Vi stoler ikke på reklame. Vi hører heller på influensernes anbefalinger. Det vi låner av influenserne er troverdighet», sier Erik Solheim i mediebyrået Carat. (Se saka «Blir lurt» lenger nede på denne sida).

Kjøper troverdighet er vel et riktigere uttrykk. Nygård og Rasmussen tar i dag typisk 50 000 kr for en anbefaling av et produkt i instagraminnlegg. Nå er nok ikke Nygård og Rasmussens holdning; «ærlighet og begeistring til salgs», representativ for alle influensere. Men etter at de aller fremste i bransjen var med til å lure masse folk til fake-festivalen, Fyre Festival, har skepsisen økt. Kylie Jenner fikk 2 millioner kroner for en insta-post hvor hun anbefalte festivalen. Musikerne dukket ikke opp. Det var mangel på mat og ingen overnatting på det som var lansert som en overdådig luksus-event. Arrangøren ble dømt for bedrageri.

aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt

For alltid ødelagt ansikt i jaget etter evig «skjønnhet»

Oktober 2021: «Det virkelig paradokset er: Hvorfor ønsker en middelaldrende kvinne å se tredve år yngre ut»?, spør New York Times. Den tidligere supermodellen Linda Evangelista går til erstatningssak etter har fått ansiktet totalt deformert gjennom en «skjønnhetsprosedyre» hvor fettceller fryses vekk. 

Skjermbilde fra YouTube
Faksimile fra New York Times

aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktueltFacebook hevder at Instagram er gift for tenåringsjenter 

Faksimile fra Wall Street Journal

Oktober 2021: Lekkede dokumenter fra Facebook egne undersøkelser konkluderer med at det å være mye på Instagram kan ha svært negative følger for unge jenter. 

Facebook har gjennomført en omfattende undersøkelse av hvordan Instagram virker inn på de mange millionene unge brukerne. Instagram er eid av Facebook. 

Slik ble undersøkelsene oppsummert i dokumenter som var ment å bli holdt innafor veggene hos Facebook:

«For hver tredje jente gjør vi plager knyttet til kroppspress verre».
«Trettito prosent av tenåringsjentene sier at når de har negative følelser omkring egen kropp, får Instagram dem til å føle seg dårligere».
«Mer enn halvparten av jentene på Instagram opplever negative sosial sammenlikning og sier at det er forårsaket av bilder knyttet til «skjønnhet».»
«Instagram har større negativ effekt for kroppspress enn Snapchat og Tik Tok.»

Undersøkelsen forklarer de negative effektene med at Instagram er en plattform som legger til rette for sosial sammenlikning.

Det er imidlertid en sammenlikning på et urealistisk grunnlag. De bildene som formidles representerer et svært spesielt og ekstremt utsnitt av virkeligheta, og i tillegg gjengir ikke bildene virkeligheta på en troverdig måte. Bildene kan være manipulert og det er brukt filtere. Brukerne av Instagram får en følelse av å ikke være gode nok, av å være mindreverdige. «Sammenlikning på Instagram kan forandre hvordan unge kvinner ser på seg selv og beskriver seg», sier Facebook i oppsummeringa av sin forskning. Tenåringene i undersøkelsen anklager Instagram for å forårsake depresjon og angst. 

Det er avisa Wall Street Journal som har fått tilgang til lekkede dokumentene. Facebook har ikke offentliggjort resultatene av forskningen sin, men har etter at resultatene ble lekket har de prøvd å bagatellisere de negative virkningene Instagram-bruk kan ha på psykisk helse, skriver avisa.

Wall Street Journal henter i oppslaget fram historia til ei tenåringsjente som har utviklet en spiseforstyrrelse og som har en helt klar tanke om hva det skyldtes: Hun brukte opp til fire timer om dagen på Instagram. Her fulgte hun influensere med såkalte «perfekte» kropper.

Senere har kilden for lekkasjen stått fram. Det en tidligere Facebook-ansatt, Frances Haugen. Da hun opplevde at Facebook ikke var til villig til å ta de alarmerende forskningsresultatene om negative virkninger på ungdoms psykiske helse på alvor, bestemte hun seg for å formidle forskningsmaterialet til offentligheten.

Behov for nyansering?

Kan det være at Facebook ikke har grunnlag for å slå fast at Instagram er skadelig for et stort antall ungdommer? I en artikkel i Morgenbladet sår Martin Gjedde Dahl tvil om troverdigheten av Facebook sine undersøkelser. Tenåringer har svart på hvordan de selv tror Instagram påvirker dem. «Som blant annet psykologiprofessor Candice Odgers påpeker, forteller dette i seg selv oss veldig lite», skriver Dahl. «Når forskere spør om folk tror de de tar skade av noe som jevnlig fremstilles i mediene som skadelig, svarer selvsagt noen ja. Denne subjektive opplevelsen har imidlertid ikke noen klar sammenheng med objektive indikatorer på forverret psykisk helse.»

aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktueltMisnøye med eget utseende øker risikoen for depresjon 

Om du er misfornøyd med utseendet ditt i ung alder, øker risikoen for at du  å bli utsatt for depresjon når du blir voksen. 

Det er firmaet Norsk Helseinformatikk som gjengir resultatene fra en engelsk undersøkelse i en nyhetsartikkel på sitt nettsted.

Undersøkelsen grep fatt i ungdommene når de var fjorten. Da fortalte 61 prosent av dem at de var misfornøyde med eget utseende. Når de ble fulgt opp fire år seinere, viste deg seg at gruppa som hadde rapportert om misnøye med utseendet var langt mer utsatt for depresjon enn de andre. Misnøye med eget utseende er identifisert som en risikofaktor også for spiseforstyrrelser, usunn atferd og og en rekke psykiske lidelser, rapporterer Norsk Helseinformatikk. 

Forskerne bak undersøkelsen konkluderer med at misnøye med eget utseende bør ses som et viktig folkehelseproblem som er høyst tilstedeværende blant unge, og at det er økende. Funnene i studien antyder at tiltak som kan føre til mindre misnøye med eget utseende, kan være en effektiv strategi for å redusere psykisk sykdom.

aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt

Et helt naturlig ønske?

«En naturlig ting å gjøre», heter det fra grevinnes pressesekretær. Grevinnene har fått «et lite løft» av hals og underansikt og har fått fikset på øyelokk.

Faksimile
Fra Business Insider

Grevinnen er tidligere prinsesse Alexandra av Danmark. Hun har fylt 57 år.
– Jeg kan bare si at grevinne Alexandra har følt at hennes ytre skal matche hennes indre. Det er jo en personlig følelse og et helt naurlig ønske, sier hennes pressesekretær Helle von Wildenrath Løvgreen til Billed Bladet.
– Det er de færreste som kan påstå at de ikke har fått gjort noe som helst, hevder talskvinnen. 

I følge Dagbladet «hylles» grevinnen for sin åpenhet.

aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt


Permanent Filter-fjes

Faksimile fra NRK P3

«Du ser ikke som på bildene». Amela syntes det var ubehaglig å møte folk som kjente henne fra Instagram. Hun bestemte seg for å gjøre noe med det. 

Amela Dugalic (24) bruker filter på alle bilder hun legger ut. Leppene blir større, nesen smalere, huden glattere og med glød.
– Jeg bare: «Vet du hva? Jeg er så fin med disse leppene at jeg vil fikse det. Da jeg gikk inn på klinikken, viste jeg et bilde av meg selv på Instagram og sa: «Det er sånne lepper jeg vil ha.»

P3-podkasten «Pålogga» handler om «filter-avhengighet». Amela kan ikke tenke seg å legge ut et bilde uten ha endra på utseendet sitt med et filter. Og så oppsto et ubehagelig avvik mellom Amela i virkeligheta og Amela på Instagram. Hun løste det med et kosmetisk inngrep.

Dette er del av et globalt fenomen, skriver NRK P3 på nett. Tidligere kom folk til den plastiske kirurgen med et bilder av en kjendis, i de dag kommer med overredigerte bilder av seg selv. BBC har omtalt fenomenet og foreslår at overdreven bruk av skjønnhetsfiltre kan trigge en form for kroppsdysmorfi, en psykisk lidelse hvor man er ekstremt opptatt av «feilene» ved egen kropp og utseende.

– Filtrene gjør nesa mi perfekt. Det har fått meg til å tenke at jeg vil ta plastisk kirurgi for å fikse på nesa også, sier Amela.

Selv om Amela ble fornøyd etter å ha fikset på leppene, pågår det en indre konflikt i henne. Hun synes at det er trist å innse at selfiene på Instagram fikk henne til å ønske seg større lepper.

– Det var etter jeg startet med filtrene at behovet for å gjøre leppene større kom. Hadde ikke disse filtrene vært på markedet, hadde jeg kanskje ikke hatt lyst til å endre på utseendet. 
– Og tro det eller ei: Nå gjør jo filtrene leppene mine enda større igjen, og det får meg til å tenke at jeg vil gjøre leppene enda større! Det er det som er så ille.

Etter at «Pålogga» publiserte sin episode har Amela rådført seg med venner og familie, og kommet fram til at hun ikke lenger ønsker en utredning for neseoperasjon.

aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt


Sophie Elise AS: Vinner av kroppspressprisen Gullbarbie 2021

Influenservirksomheten Sophie Elise AS ble vinner av årets Gullbarbie. Prisen som deles ut av ungdomsorganisasjonen Press handler om kroppspress og går til den aktøren som «er best til å få ungdom til å føle seg verst».

Sophie Elise AS; – reklameoppdrag for Europris.

Det er barn og unge som nominerer kandidatene og gjennom en avstemning peker ut vinneren.
– Barn og unge har gjennom stemmene de har avgitt sagt tydelig ifra om at det unødvendige fokuset på seksualisering og kropp i reklameinnhold fra Sophie Elise AS de siste årene har vært skadelig for barn og unges psykiske helse, sier Lea Mariero, leder i Press – Redd Barna Ungdom i en pressemelding.

Formålet med prisen er å få virksomhetene til å tenke gjennom om det er noe de kan endre for å unngå kroppspress. Press ønsker dialog. Det oppnådde de da BikBok vant i 2018. «Samme år ble både størrelser endret, og det ble mer mangfold i reklamer hva gjaldt både etnisitet og kroppsfasong», skriver Mariero i et innlegg i Dagsavisen.

Men daglig leder for Sophie Elise AS, Sofie Steen Isachsen, finner ingenting ved sitt virksomhets praksis som det er behov for å endre og er ikke villig til å gå i dialog. Hun mener Press med denne prisen er «helt på bærtur».
– Halvparten av reklamepostene fra fra Sophie Elise spiller på kropp og sex, sier Marieo til VG
-De eneste reklamene hvor jeg viser kropp er de som handler om self-tan og undertøy, kontrer Sophie Elise. Hun påpeker at forbrukeren antakeligvis vil se hvordan disse produktene ser ut på kroppen og mener at Press må vurdere å foreslå at det skal bli ulovlig å reklamere for undertøy.  Man kan kun nærme seg en verden uten kroppspress dersom man ikke lar seg påvirke av hvordan andre ser ut men jobber med seg selv, mener Isachsen.

– I en kronikk skrevet av Sophie Elise i 2015 står det at hun ble påvirket til å ønske seg større rumpe. Da er det paradoksalt at hun ikke selv ser at barn og unge ikke har de verktøyene som skal for å håndtere seksuelle budskap i mediene,  kommenterer Lea Mariero.

Sophie Elise har fått spørsmål om å stille i debatt, men det vil hun ikke:
– Den vil jeg tape – en jente med silikon i rumpa mot ungdomsorganisasjonen til en internasjonal veldedighetsorganisasjon.

Sophie Elise AS – reklameoppdrag for språkkurs
This image has an empty alt attribute; its file name is emilie-ytrer-seg-blue.jpg

«Lurer seg selv til å tenke; – hvorfor er ikke jeg sånn … «

Ikke helt korrekt at Sophie Elise AS kun løser de reklameoppdragene som handler om self-tan og undertøy med å vise mye kropp. Isachsen stiller lettkledd både når hun skal selge språkkurs for EF Norge og puff for Europris (se bilder ovenfor).

Unødvendig seksualisering i reklamevirksomhet er et av kriteriene for nominasjon til Gullbarbie. Nødvendig å kle av seg fordi det selger, mener Isachsen. «Jeg vet jo at om jeg skal selge ei klokke så selger du flere om du har lite klær», slår hun fast i sin podcast. Hun forteller at «19 av 20 bilder som har høy reach er naken eller leddkledd». Hun medgir at hun ikke er tvunget til å stille lettkledd: «Men jeg har nå den jobben jeg har og da det jo det som funker». 

Men det er ikke bare i reklameoppdragene hun viser kropp. Det er en generell greie som går igjen på instagrammen hennes i alle typer innlegg.

Det kan være viktig å minne om at Isachsen ikke alltid har vært komfortabel med å vise hvordan kropp og ansikt ser ut på bilder. I starten av sin bloggerkarriere brukte hun to BH-er utenpå hverandre for at puppene skulle se større ut. Hun holdt ofte hånden over nesen fordi hun syntes den var for stor. Men etter en serie plastiske operasjoner er hun tilfreds med utseendet sitt. Blant annet er nesa blitt mindre og puppene større: «Jeg visste jeg så bra ut. Jeg har en kropp som er designet for å se bra ut», skriver hun i den siste boka si fra en situasjon hvor hun kler seg naken.

Som leder og frontfigur for en utseende-influenser-virksomhet jobber hun med å veilede andre på hva det vil se å se bra ut og hvordan man får det til. Hun har påvirkning. Det er bevist gjennom at hun får folk til å kjøpe produktene hun anbefaler. Det er dette som er jobben hun tar betalt for. Da har hun sjølsagt også påvirkning når hun stadig og stolt legger ut bilder av en kropp og et ansikt som gjenspeiler en utseende-stereotyp som man kun kan nærme seg gjennom operasjoner. Det resulterer i kroppspress.

Her beskriver Isachsens med egne ord hvordan bildene av den kosmetisk opererte kroppen skaper kroppspress:

«Jeg for min del har aldri vært interessert i rumper, men etter at jeg begynte å følge så mange inspirasjonsbrukere, så er jeg plutselig utrolig interessert i å ha svær rumpe og smal midje. Visste dere at man kan ta fillers bare i rumpe og hofter også. Dette sluker man som om det er normalen, og lurer seg selv til å tenke «hvorfor er ikke jeg sånn?» 

Kort tid etter at hun skrev dette i en kronikk i Aftenposten dro hun til Tyrkia og fikk operert inn silikonimplantater i rumpa. Klinikken viste seg å være en samlebåndsfabrikk for kosmetiske kirugi og operasjonen mislykka og farlig. Isachsen erkjenner sin egen påvirkning: «Jeg har jo solgt inn den Tyrkia-fantasien til så mange», sier hun i egen podcast. Kanskje ungdommene som mente hun fortjente en Gullbarbie ikke er helt på bærtur?

De fleste økonomiske virksomheter i dag er ikke kun opptatt av lønnsomhet, men utformer også etiske retningslinjer. «Disse bildene reflekterer ikke våre verdier», sier EF Norge (se bildet ovenfor). Kanskje burde etikk bli et dagsordenpunkt på neste styremøte i Sophie Elise AS?

Bilde tatt etter operasjon i Las Vegas. Fra podcast før operasjonen: «… har null hofter … vil ha mer av dem. Du vet, på Kardashian-bølgen. Jeg vil også ha sånn timeglassfigur».

aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt

Bedre med kroppsnøytralitet enn kroppspositivitet?

Nei, vi skal ikke lære oss å elske kroppen vår, skriver Helene Asphaug i en ytring på nrk.no med tittelen «Nei, til kroppspositivisme». 

Kroppspositivistene er opptatt at alle kvinner skal oppfatte kroppen sin som vakker; – skal «elske kroppen sin». Bare en ny versjon av det diskriminerende fokuset på utseende som det viktigste ved kvinnen, mener Asphaug: « Kvinner har ingenting å hente på å bli fortalt at det ultimate vi kan oppnå er å være vakre eller å føle oss som det.»

Asphaug foretrekker at vi bruker mindre tid på tid og energi på utseende og skjønnhet og setter fokus på hvem vi er. «Den tiden kvinner tilbringer på å lære å elske seg kroppen sin, bruker menn på å bli forskere, ledere eller starte sin egen millionbedrift», skriver Asphaug.

Kroppsnøytralitet
Når kroppen din, som stort sett alle andre kropper, ikke lever opp til et sykt trangt utseendeideal, hva er da alternativet til å hate den, når det å elske den heller ikke er oppskrifta. Finnes det en tredje veg? Ja, å ikke bry seg så mye. Denne tilnærminga har sjølsagt også fått en merkelapp: Kroppsnøytralitet. Og Asphaugs anbefalinger hører vel hjemme under denne merkelappen. Det handler om å fokusere på hvordan kroppen funker i stedet for hvordan den ser ut. «I stedet for å be ungdom være stolte av kroppen sin, burde budskapet gå i retning av at vi må slutte å legge vårt egenverd i kropp og utseende», sier journalist Marta Breen i en artikkel på klikk.no som omhandler kroppsnøytralitet.

«Man kan tenke at vi er på det desidert friskeste når vi ikke gir kroppen for stor oppmerksomhet,» skriver psykologspesialist KariAnne Vrabel på sida til psyklogiforeningen. Hun mener at overordnede målet må være å glemme kroppen som objekt og finne frihet i møte med verden omkring, samtidig som man er nok opptatt av kroppen til at vi tar vare på helsa.

Motinnlegg
Asphaugs apell «Nei, til kroppspositivisme» ble møtt med to motinnlegg på Nrk Ytring. «Det er ikke bortkasta til å lære seg å elske kroppen sin», skriver Carina Elisabeth Carlsen. I «mange år som tykk» har «en solid dose selvforakt» hindret henne i å ikle seg badetøy på stranda. Hun forteller at møtet med kroppspositivismen har lært henne at det ikke er kroppen hennes det er noe galt med, men holdningene i samfunnet. Etter å ha endret eget tankesett gikk hun fra selvhat til selvaksept.

Camilla Lorentzen peker på at kroppspositivisme ikke handler om å elske kroppen sin, men at «den kroppspositive bevegelsen er tvert om skapt ut fra tanken om at alle fortjener de samme rettighetene og mulighetene, uavhengig av hvordan de ser ut.»

Faksimile fra thecut.com
This image has an empty alt attribute; its file name is emilie-ytrer-seg-blue.jpg

Kanskje heller utseendenøytralitet?

Sjekk ut mine «Ti bud mot kroppspress, på vegen mot mer sjølstendig valg».
Bud 8: Positiv oppmerksom mot utseende er heller ikke bra. Mindre oppmerksomhet er tingen.

Som dere ser er jeg enig i det Asphaug / Breen står for i sitatene ovenfor. Og om dere lytter til Emma og hennes erfaringer (intervju her på nettstedet), så kan kanskje også hennes synspunkter tas til inntekt for kroppsnøytralitet framfor kroppspositivitet.

Men jeg litt usikker på om jeg vil gå for begrepet kroppsnøytralitet. Kanskje det heller skal være utseendenøytralitet? Eller noe tredje? Det er livsviktig at kroppen funker, og vi er ikke nøytrale til hvordan den funker. Det er vanskelig å forholde seg nøytral til en smertefull, dårlig rygg.

Begrep og definisjoner er viktig fordi de ikke bare er hva vi tenker med, men også fordi vi bruker dem til å sortere og fortolke verden. Det vi ser og opplever blir bevisst for oss først når det har passert vårt begrepsapparat. Nye konsepter som «kroppspositivsme» kan, slik Carlsen forteller, lære oss å oppfatte verden og oss selv på en ny måte. Konseptet blir en oppskrift på hvordan vi skal forholde oss til egen og andres kropper. Derfor er det ikke flisespikkeri når diskusjonen går om «kroppspositivitet» versus «kroppsnøytralitet».

Lorentzen skriver at kroppspositivisme ikke handler om å elske kroppen sin, men avslutter likevel kronikken slik: «… alt du oppnår ved å elske kroppen din er ikke bare at du elsker kroppen din. Du oppnår frihet til å gjøre hva du vil … «.

Ja!, sjølsagt skal vi akseptere kroppen vår. Sjølsagt skal vi være glade for det den kan gjøre for oss. Det er nok ok å like den. Men å elske den? Det synes jeg kanskje blir for drøyt. Da er faren der for at vi gir den for mye oppmerksomhet og sklir over i det utseende- og kroppsfokuset vi bør unngå.


aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt

Hvodan sosiale medier, face tune og kosmetiske inngrep får alle til å se like ut


Jan 2021: Jouralisten Jia Tolentino hadde merket seg hvordan «profesjonelt vakre» kvinner ser mer og mer like ut og kjøpte en flybillett til Los Angeles for å finne ut mer om fenomenet. Det resulterte i en artikkel i The New Yorker.

Der møtte hun blant annet «celebrity make-up-artist» , Colby Smith. Nittifem prosent av de mest-fulgte personene på Instagram bruker FaceTune, mener Smith. Han legger til: «Og jeg vil anslå at nittifemprosent av dem også har vært gjennom en eller annen form for kosmetisk inngrep». Han forteller at det som er inn i øyeblikket, er øyenbryn-løft med Botox. «Kylie Jenner pleide ikke å ha så stor avstand mellom øyelokk og øyenbryn, men nå har hun det.» Tidligere var produkter som restylane og botox brukt til å fylle ut rynker, når brukes de – i tillegg til innsprøyting av eget kroppsfett – til å forme ansiktet.

Tolention oppsøkte også en klinikk for plastisk kirurgi og opplevde at kirurgen tok bilde av henne og så brukte face-tune for å vise hvilke «forbedringer» han ville forslå. Hvilke virkemidler måtte til for å se ut i virkeligheta som på instagram? Fillers i kinn og hake, ultralyd for å løse opp fett den nederste delen av kinnene eller alternativt botox som ville lamme musklene i dette området slik at de ville krympe. Hun gikk så til en annen klinikk og fikk presentert akkurat de samme forslagene til «forbedringer». Om hun hadde bladd opp og kjøpt inngrepene vil hun bli mer lik alle andre.

En interessant artikkel! Les her:
https://www.newyorker.com/culture/decade-in-review/the-age-of-instagram-face

aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt

Sophie Elise Isachsen: Bot for ulovlig markedsføring

Des 2020: Forbrukertilsynet gir bedriften Sophie Elise Isachsen og forlaget Strawberry bøter på henholdsvis 200 000 kr og 300 000 kr for skjult reklame på Isachsens instagram, skriver Dagbladet.

Isachsen gir boktips

Isachsen oppfordre følgerne på sin opprinnelige Instagram-konto, der hun har nærmere en halv million følgere, om å følge en ny bruker; – litt.sophie. Her ville hun gi sine følgere «noe ekstra tilbake» gjennom å dele boktips. Hun opplyste ikke om at hun hadde inngått ett kommersielt samarbeid med Strawberry Publishing om opprettelsen av en egen bokklubb og at kontoen ville bli brukt i denne sammenhengen.

«Grovt uaktsomt»

Isachsen har også oppfordret følgerne av kontoen til å trykke på en link i profilbeskrivelsen – «så venter noe veldig spennende for deg». De som klikket på linken ble derimot sendt til en landingsside for bokklubben. Der kunne de også melde seg på med e-postadresse for å få tilgang til Isachsens nye nettside, men det ikke ble opplyst om at de også kom til å motta elektroniske markedsføringshenvendelser – såkalte nyhetsbrev. Også her konkluderer tilsynet med lovbrudd – på paragraf 15 om begrensning i bruk av visse kommunikasjonsmetoder.

Forbrukertilsynet omtaler bruddene som «grovt uaktsomme», og opplyser at Isachsen gjentatte ganger siden 2012 har fått brev fra dem hvor det er redegjort for reglene om skjult reklame.

Isachsen har tidligere fått påtale fra Statens Legemiddeltilsyn for ulovlig reklame for botox på blogg.

Allerede i 2015 fikk Isachsen refs fra Forbrukertilsynet for brudd på markedsføringsloven. «Bra at noen passer på og bra at vi har noe å forholde oss til», skrev hun da på bloggen: «Problemet for meg er bare at jeg tidligere egentlig kun har lest om reglene via media, og da når noen bloggere har brutt et eller annet. Hvorfor får man ikke klarere beskjed?»


aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt

9 år og mangemillionær:
Påvirker jevnaldrende til å kjøpe

Des 2020: Verdens best betalte you-tuber er 9 år, skriver Dagbladet. Ryan Kaji fra Texas tjente siste år 255 millioner kroner. Foretningsideen går ut på å påvirke jevnaldrende barn til å kjøpe merkevarer med hans navn på og å ta betalt av andre produsenter for å anbefalte deres produkter.

Faksimile fra Dagbladet

Foretaket er nå under etterforskning fra det amerikanske forbrukertilsynet da reklamen retter seg mot barn. I Norge er det et generelt forbud mot direkte kjøpsoppfordringer rettet til barn, typen «løp og kjøp».

Det finnes enda yngre påvirkere som tjener godt. Russiske Anastasia Radzinskaya (6) dro inn 18,5 millioner dollar i løpet av et år.
aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt

Utseendefiltre gir kroppspress

Oktober 2020: «Skjønnhetsfiltre på sosiale medier gir kroppspress blant ungdom», skriver to SIFO-forskere i en kronikk i Forskningsnytt.

Kronikken viser til en studie i en gruppe ungdommer.
En 18 år gammel jente forklarer: «Du ser en bedre versjon av deg selv, så du får sånn: Jeg kunne faktisk sett bedre ut. Det er nesten verre enn å se at andre ser bra ut».

Ungdom selv er klare på at retusjering kan føre til dårlig selvtillit, forteller kronikken. Snapchat var for eksempel nominert til årets Gullbarbie, hvor Press – Redd Barna Ungdom kårer den medieaktøren som er «best på å få ungdom til å føle seg verst».

Ungdommene presiserer også at det ikke trenger å være snakk om store endringer i utseendet før det skaper press på andre. Her et sitat i rapporten fra selve studien:
Lina, 16: Det kan jo bare være bittelitt større lepper, bittelitt mindre nese, bittelitt mindre sånn kinnbein. (…) det skaper jo mer press for andre. Du tenker sånn ‘åh jeg gjør det bare for meg selv’, men det er sånn: hvorfor føler du at du må gjøre det? Hvor har du fått det presset fra liksom?

I en video på Instagram advarer influenser Janka Polliani mot de nye appene. Noen av dem gir med få klikk mulighet til å redigere kroppen lengre, større, smalere eller sterkere. I et intervju med Min Mote blir Polliani spurt hvorfor folk faller for fristelsen til å bruke drøye redigeringsmetoder for å «fikse på» fasongen? Polliani peker mot at man sammenligner seg selv med andre som dukker opp på sosiale medier.
– Forbildene formidler urealistiske skjønnhetsidealer og uoppnåelige kroppsforventninger, og kan forsterke mange unges utfordring med kropp og mat.

Polliani ber i videoen sine kollegaer influenserne stoppe å redigere seg så mye i bilder: «Folk sammenlikner seg med oss. Vi er rollemodeller.» Hun spør: «Hva sier det om deg som rollemodell, hvis du ikke er tilfreds med deg selv?

This image has an empty alt attribute; its file name is emilie-ytrer-seg-blue.jpg

Det er ikke «skjønnhetsfiltre»!

En liten kommentar: Spennende rapport, interessant studie, god kronikk – fra Sifo. Men kanskje bør vi ikke si «skjønnhetsfiltre»? Jeg synes ikke filtrene gjør oss penere. Heller glattere og mer upersonlige. Mer stereotype. Min oppfatning er at det vakre ligge i det unike. Så hva med å kalle det utseendefiltre? Det er nøytralt. Filtrene forandrer utseendet ditt. Det er sikkert. Men det ikke sikkert at du blir penere. Det er subjektivt. Og det er en oppfatning som utseendeindustrien (som liker å kalle seg skjønnhetsindustrien) gjerne vil pushe på oss. Jeg vil ikke hjelpe dem 🙂

aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt

Mammakroppen
– trenger fiksing?

Oktober 2020: – Om jeg føler at kroppen min har forandret seg etter to svangerskap, og jeg ikke føler meg komfortabel i egen kropp, da fikser jeg på det», sier Pilotfrue, influenseren Julianne Nygård, til magasinet Foreldre og Barn.

Faksimile fra Foreldre og barn

Nygård opplever at hun «ofrer kroppen» når hun får barn. Hun overveier å operere puppene dersom de blir «slappe»:
– Jeg kommer i hvert fall ikke til å lene meg tilbake og tenke; «Ja ja, jeg har vært gjennom to graviditeter, kroppen min er forandret og det aksepterer jeg» . Jeg aksepterer det ikke!»

https://www.klikk.no/foreldre/amming-forandrer-ikke-pupper-6960870
Nygård fikk innvendinger som gikk på at hun skaper kroppspress når hun signaliserer til følgere at den naturlige mammakroppen ikke er god nok.

Ikke bra nok som man er
Dette skriver bloggeren «Heges lille rom»: «Fiks det du vil, når du vil, men skriv ikke om det til dine tusenvis av følgere. Det er med på å skape et så forvridd syn på menneskekroppen, og det viser nok engang at man ikke kan være bra nok som man er. Og jeg er sikker på at den som elsker deg, mest sannsynlig elsker deg for den du er (…) Man blir ikke lykkeligere over at brystvorta peker oppover istedenfor nedover. Man blir ikke lykkeligere av å bli elsket for hvordan man ser ut. Lykke er å kunne være seg selv, være stolt av hvem man er og akseptere at man er som man er.»

Bestemme over kroppen
– Jeg tror ikke ærlighet rundt kropp er det som fører til mer kroppspress.
Nygård svarer på innvendingene.
– Selvfølgelig ønsker jeg ikke å promotere plastisk kirurgi, men det skjer jo noen endringer med kroppen når man går gravid. Det er vel noe som hører til graviditeten generelt (…) Man ofrer jo kroppen sin, da må man nesten få lov til å bestemme over den etterpå også.

Nygård hevder at det ikke er hensynet til hva andre måtte synes som er avgjørende for om hun vil ty til kosmetiske operasjoner: «Det handler om at jeg selv ønsker å være fornøyd og føle meg vel med min kropp.» Samtidig forteller hun at det er skremmende å iaktta vektøkinga som følger svangerskapet «når du lever av å ta bilder av deg selv».

(For en diskusjon av disse problemstillingene se artikkelen, Kosmetisk kirurgi: Valget ditt får konsekvenser for andre, lenger ned. Red)

Ikke amming som forandrer brystene
Gro Nylander, fødselslege og ammeekspert, er redd for at kvinner vil droppe amminga fordi de er redde for at brystene ikke vil se bra ut etterpå. Om de er dette de er opptatt må de faktisk droppe graviditeten, da det er først og fremst denne som forandrer fasongen på brystene og ikke amminga, forklarer Nyland: «Det som forandrer brystene, er at brystene utvikler kraftig kjertelvev når man blir gravid. Det fortrenger noe av fettet i brystene.» Andre faktorer som forandrer fasongen på brystene er alder, røyking og soleksponering.
aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt

Ungdommens psykiske helse: En god nyhet?

Oktober 2020: Etter at tallet på unge som rapporterer om psykiske vansker har økt hvert år de siste årene kan Ungdata 2020 rapportere: Ingen økning. For å være en riktig god nyhet burde tallet gått ned. For tidlig å slå fast om trenden nå snur, sier forskerne.

– Hvorvidt dette er starten på en ny utvikling vil vi få sikrere svar på når neste års tall foreligger. Tallene er fortsatt for høye, sier Anders Bakken som leder Ungdatasenteret ved NOVA på Olsomet. Omlag 30 prosent av jentene i vgs rapporterer at de «har hatt mange psykiske plager den siste uka». Blant guttene ligger det i snitt på ca 12 prosent. Mest utbredt er stressymptomer, som bekymringer eller følelsen av at alt er et slit. En del sliter også med søvnproblemer og nedstemthet. 

At ungdom i økende omfang rapporterer om psykiske helseplager, er noe som gjenfinnes i mange internasjonale studier, i sær i vestlige land. Hva kan det skyldes? Siden flere av de «tradisjonelle» risikofaktorene for psykiske helseplager – som mobbing, dårlig økonomi og mistrivsel på skolen – er blitt mindre utbredt, er de ikke spesielt godt egnet som forklaringer på økningen. Det som i en artikkel på ungdata.no blir framhevet som mulige forklaringer er økt skolestress og kroppspress. Statistisk sett er det stort overlapp mellom de som opplever psykiske helseplager, og de som er misfornøyd med eget utseende. Sammenhengen er særlig sterk blant jenter.

aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt

Martin Holmen:
Jeg bløffa deg på Instagram

Oktober 2020: Martin Holmen har ikke gjort noe spesielt på Instagram. Bare det samme som de fleste andre. Likevel mener han at han har bløffa.

Martin jobber som programleder i NRK MP3. Han springer rundt på fjelltopper. Han omgås kjendiser. En skikkelig vellykka, happy type. Så det ut som på instakontoen.

Men det var ikke sant. For det siste året har han først og fremst vært nede: «Jeg har vært veldig mye trist». Så mye at han har vært borte fra jobb.

Når innrømmer han i en kronikk på NRK at han har bløffa og at det det kan ha negative konsekvenser for andre. Han skriver: «Nå innser jeg at jeg sikkert er en av dem som har fått andre til å føle seg dårlig, fordi jeg har vist fram et glansbilde av livet mitt.» Han har logga av.

Martin spør: «Hvor bra er egentlig sosiale medier for helsa vår? (…) Når vi bare viser fram en retusjert lykke og fremstiller livene våre som en ren lek, er det fort gjort at mange, kanskje særlig unge, får en følelse av at livet deres ikke er bra nok. At det er noe feil med dem.»

This image has an empty alt attribute; its file name is emilie-ytrer-seg-blue.jpg

Teit!?

Det er jo helt normalt at folk legger ut sine beste øyeblikk og den beste versjon av seg sjøl på Instagram og gjerne skjønnmaler med filter og retusjering. Men likevel; – hva er det vi holder på med? Det er jo forståelig at en reiselivslivsbedrift eller en pizzaprodusent legger ut glansbilder av produktet sitt for å selge. Men hvorfor skal vi delta i en juksekonkurranse hvor det er om å gjøre å lage glansbilder av oss sjøl som ikke stemmer med det vi er? Er det ikke rett og slett teit?

Martin forteller at han ble avhengig av likes for alt som skjedde i livet hans. Det er nok ikke bare han som har det slik. Men det er trist om vi ikke bare er tilstede i livene våre med det som skjer her og nå; – om vi glipper øyeblikket ved å vende oppmerksomheta mot hva andre vil synes og blir opptatt av å iscenesette og ta bilder for å bli likt.

Vi er jo personer! Ikke bedrifter avhengig av salg. Det viktigste for oss må være å være oss sjøl fullt og helt. Være ærlige. Nei da, jeg mener ikke at vi skal legge ut stygge deppabilder på Insta. Mange ting skal vi holde for oss sjøl eller bare dele med våre nærmeste. Eller om det blir for ille, finne kvalifisert helsepersonell som kan hjelpe.

Så jeg heller i samme retning som Martin: Hva skal en privatperson med en instakonto? Og hvorfor bruker vi tid på å se på andres sjølskryt? Insta er glossy og utrolig forutsigelig. Livet er spennende, rått og uretusjert. Det blir mye bedre reflektert i A) virkeligheta B) journalistikken C) litteratur og film D) vitenskapen. Så det er nok å bruke tida på om du logger ut av Instagram.

Sjekk også ute denne artikkelen på ung.no:
Det «perfekte livet» på sosiale medieraktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt

Kritisk!

Norske 15-åringer er ikke kritiske nok til informasjonen de finner på nett. Det er konklusjonen på doktorgradsundersøkelsen til forskeren Tove S. Frønes ved Institutt for lærerutdanning og skoleforskning. 

– Å finne fram til informasjonen, og ikke minst å vurdere både innholdet og hvem som står bak en nettside, er en viktig del av lesingen på nett. Men langt fra alle behersker dette, sier Frønes til forskning.no . Bare 7 prosent av ungdommene var i stand til en god og begrunnet vurdering av en kilde på nettet.

Faksimile fra TV2 Hjelper deg
This image has an empty alt attribute; its file name is emilie-asks-250x2400.jpg

Ikke gull alt som glimrer …

Så hvordan går det når vi ser på nettet at Camillas Phil sine ansiktsmasker inneholder gull og at gull er så bra for huden. Tror vi på det? Er vi i stand til å vurdere troverdigheten til kilden? Er vi i stand til å sjekke om det er sant?

Mer komplisert kanskje, – når vi er inne på instagrammen til Martin (se over) og andre influensere , er vi da i stand til å se og være bevisst at de bare viser oss en utvalgt og retusjert virkelighet og at de på et vis «bløffer» oss?aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt

Sminke bare for deg sjøl?

«Jeg bruker sminke også når jeg er alene hjemme.» Dette blir framført som det endelige beviset fra dem som hevder at de bruker sminke bare for seg sjøl og ikke er påvirka av hvordan andre ser på dem. Skribent og utseende-influencer Jessica DeFino undersøker i dyptpløyende artikkel argumentet og sier seg sterkt uenig. 

De som bruker sminke alene hjemme argumenterer med at de føler seg bedre. De ser i speilet og får sjøltillit. Hvorfor? spør DeFino. Hvor kommer tanken fra at ansiktet til kvinner ikke ser bra nok ut som det er, men må forandres og gjemmes bak et lag sminke?

Det er ikke bare sånn, mener DeFino. Det er resultat av påvirkning. Gjennom media – og ikke minst sosiale medier – blir vi hele tida konfrontert med idealer for hva som for tida er det riktige utseende. Vi tar det inn og gjør det vårt eget. Tror til slutt at vi har funnet på det sjøl. Når vi forteller hvorfor vi mener at et slikt utseende gir oss sjøltillit, er det også et ekko av hva utseendeindustrien og media har innprentet oss, mener DeFino. Standardsvaret er at det å føle seg vakker er i sitt eget blikk, for seg selv, er en rettighet verdt å sloss for. Det fører til «empowerment». Du føler deg sterkere.  Men det besvarer ikke DeFinos hvorfor: Hvorfor føler vi oss ikke ok uten sminke? Hvorfor føler vi oss dårlige og svake uten sminke?

DeFino minner om at det ligger kommersielle interesser bak påvirkninga vil blir utsatt for. Sminke-industrien selger for 532 millioner i året. Den er eid av menn, poengterer DeFino. Hun mener at usikkerheten omkring eget utseende – som trenger sminke for å bli til sjøltillit – er planta der for å få deg til åpne lommeboka og kjøpe produkter. 

Så DeFino bruker ikke sminke? Feil. Hun bruker sminke, men har forandra oppfatning om hvorfor. Før sparkla hun ansiktet med «concealer» og sa at hun utrykte sin personlighet. Nå innser hun at hun forsøker å dekke mangelen på selvsikkerhet; – «en selvsikkerhet som skjønnhetsstandarder har stjålet fra henne». Hun kaller sminkerutinene «ei overflateløsning på et sår som kutter dypt inn i sjela». Hun tar sikte på å komme videre. Hun forsøker  dyrke «virkelig sjølsikkerhet» som ikke er avhengig av sminke.

Les artikkelen! Også mange interessante linker der.

aaaaaaaaaaaaaaaaa

aaaaaaaaaaaaaaaaa

aaaaaaaaaaaaaaaaa

aaaaaaaaaaaaaaaaa

aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt

Ingen brydde seg om hvite fnugg på skuldrene

Det var en gang at ingen brydde seg om flass. Noe hvite fnugg på klærne. Hva så? Men det lå penger i å gjøre flass sosialt uakseptabelt …

Vi skal ikke lenger tilbake enn til 1960-tallet. I podcasten Love+Radio forteller Paulette Cooper, som jobbet i et reklamebyrå i New York, om et oppdrag for shampooen Head and Shoulders. Den solgte dårlig. Folk var opptatt av mykt og luftig hår. Flass var ikke tema. Så reklamebyrået bestemte seg å gjøre flass «ekstremt sosialt uakseptabelt». De laget en serie reklamefilmer hvor flass ble knytta til skam. «Hun ser bra ut. Inntil du kikker nærere. Hun har flass». «Det har aldri gått opp for henne at bak ryggen hennes tenker folk: Flass!» Salget av Head and Shoulders tok av. 

Og den dag i dag skammer vi oss over flass.

aaaaaaaaaaaaaaaaa

aaaaaaaaaaaaaaaaa

aaaaaaaaaaaaaaaaa

aaaaaaaaaaaaaaaaa

aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt

9-åringer med tilgang til … alt?

Mars 2020: En undersøkelse fra Medietilsynet viser at halvparten av norske niåringer bruker sosiale medier, og 65 prosent av tiåringene. 90 prosent av 9 – 18-åringer er på ett eller flere sosiale medier.

Undersøkelsen tar ikke opp hvilke begrensninger 9-åringer har på sin internettbruk; – for eksempel gjennom programvare som gir «foreldrekontroll». Uten slike begrensninger har 9-åringer i prinsippet tilgang til alt som ligger ute på nettet.

Undersøkelsen forteller at nesten alle barn og unge i alderen 9 – 18 år bruker YouTube (95 %). Deretter følger Snapchat (80 %), TikTok (65 %) og Instagram (65 %). Omtrent halvparten 9 – 18-åringer bruker Facebook.

Rapporten «Barn og medier 2020: Om sosiale medier og skadelig innhold på nett Delrapport 1, 11. februar 2020», finner du her.

aaaaaaaaaaaaaaaaa

aaaaaaaaaaaaaaaaa

aaaaaaaaaaaaaaaaa

aaaaaaaaaaaaaaaaa

aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt

Kosmetisk kirurgi:
Valget ditt får konsekvenser for andre

Februar 2020: «Feilslått bruk av kardemommeloven», skriver Solveig Sønderland Buvik i en kronikk i Dagsavisen (26.02.2020). Hun går løs på oppfatninga om at «JEG må da få gjøre det JEG vil med MIN kropp, så lenge det ikke skader andre.»

«Å gjennomføre plastisk kirurgi eller kosmetisk behandling er uttrykk for en holdning, og det bidrar til en kultur (endring). Valget ditt får dermed konsekvenser for andre, selv om det ikke er deres kropp kirurgen skjærer i», skriver Buvik.

Buvik mener vi aktivt må jobbe for et samfunn med plass til utseendemessig mangfold og at kosmetisk kirurgi og kosmetisk behandling bidrar til å svekke denne verdien. Kosmetisk kirurgi bygger oppunder ideen om at det eksisterer et utseendesideal vi alle bør forsøke å bli mest mulig like.

Buvik henter opp et argument, som også har vært framført gjentatte ganger fra influenser Kristin Gjelsvik: Hva om du får barn? Barnet ditt vil ikke ligne på deg fordi du har endret utseendet ditt gjennom operasjon. Ditt valg om å operere deg forteller barnet at utseendet det har arvet etter deg ikke er bra nok. Buvik påpeker at valget ditt også vil påpeke andre omkring deg.

aaaaaaaaaaaaaaaaa

aaaaaaaaaaaaaaaaa

aaaaaaaaaaaaaaaaa

aaaaaaaaaaaaaaaaa

aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt

Kosmetiske kirurgi:
Gir makt til kvinnen?

Kan kosmetisk kirurgi forsvares fra et feministisk standpunkt? Ja, mener skribent Emma Stone : Kosmetisk kirurgi kan «hjelpe kvinner til å endre sitt ytre så det bedre samsvarer med deres indre landskap». Dette er en form for «empowerment», skriver Stone på et nettsted som også hjelper deg å finne fram til en plastisk kirurg.

Stone viser til feministisk kritikk av kosmetisk kirurgi som tiltak for å underlegge kvinnekroppen krav om tilpassing til stereotypiske og snevre, ekskluderende utseendeidealer. «Men plastisk kirurgi kan i like stor grad bli brukt til å frigjøre kvinner slik at deres kropper kan bli mer i samsvar med deres identitet», skriver Stone.

Stones argumenterer med at kosmetiske kirurgi bare er en naturlig utvidelse av andre, eksisterende tiltak for «å se bra ut» som sminke, hårstyling, mote og work out.

Stone viser til forskning, en spesifikk undersøkelse, som konkluderer at kvinner som opererer seg for å forbedre sin selvfølelse oppnår bedre trivsel. Denne konklusjonen er imidlertid omstridt.

Dårligere mental helse

En norsk undersøkelse viser at unge kvinner som legger seg under kniven har dårligere mental helse enn andre. «Denne gruppen hadde flere problemer i utgangspunktet. Og etter operasjonene blir det noe mer av det. De har en økning av depresjoner, angst og spiseforstyrrelser, og også atferdsproblemer og alkoholbruk», sier forsker Ingela Lundin Kvalem ved Universitetet i Oslo.

Den norske undersøkelsen viser at deres kroppsbilde før operasjonen ikke er dårligere enn gjennomsnitt. «Det antyder at de ikke nødvendigvis pynter på utseendet fordi de er spesielt kritiske til sitt eget utseende, men heller at de har andre problemer som de forsøker å gjøre noe med», sier Kvalem. Hun tror kosmetiske operasjoner kan virke som en rask og effektiv måte å gjøre livet bedre, men når den store forandringen uteblir kan resultatet istedet bli en skuffelse som slår ut i symptomer på dårlig mental helse.

aaaaaaaaaaaaaaaaa

aaaaaaaaaaaaaaaaa

aaaaaaaaaaaaaaaaa

aaaaaaaaaaaaaaaaa

aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt

Jane Fonda 82 år:
Ikke flere plastiske operasjoner

Februar 2020: – Jeg er ferdig med plastiske operasjoner. Jeg skal ikke kutte meg selv opp flere ganger, sier den 82-år gamle filmstjernen Jane Fonda.

Hun forteller at avgjørelsen ikke har kommet lett:
– Det har vært en lang og sammenhengende kamp (…) Jeg må kjempe hver dag for å akseptere meg selv, sier hun i et ferskt intervju med kanadiske Elle.

I et intervju i 2011 fortalte hun om bakgrunnen for problemene med å akseptere sitt utseende. Hun hadde en far som lærte henne at hvordan hun så ut var det eneste som betydde noe. Han fortalte henne:
– Om du ikke ser perfekt ut, kommer du ikke til å bli elsket.
Fonda har også vært åpen om at hun har hatt spiseforstyrrelsen bulimi.

I dokumentarfilmen om hennes liv sier Jane Fonda at hun hater det faktum at måtte endre seg for å føle at hun var ok. Hun peker på en annen filmstjerne, Vanessa Redgrave, og ønsker at hun kunne aldres på samme naturlig måte.
– Jeg elsker Vanessa Redgraves ansikt.

aaaaaaaaaaaaaaaaa

aaaaaaaaaaaaaaaaa

aaaaaaaaaaaaaaaaa

aaaaaaaaaaaaaaaaa

aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt

Kristin Gjelsvik: Bekjemper kroppspress, utøver kroppspress

18. feb 2020: Kristin Gjelsvik er kjent for sin kamp mot kosmetisk kirurgi og kroppspress, men bommer likevel stygt i sitt virke som influenser. For andre gang på kort tid legger hun seg flat. Hun fjerner innhold fra podacsten som hun innrømmer skaper kroppspress.

Vi skal ikke her gjenta hva som ble sagt, men i den «lette praten» mellom Gjelsvik og podcast-partner Belinda Jakobsen falt det svært negative utsagn om spesifikke utseendetrekk. Første gang dreide seg om penis, nå sist om pupp og kjønnslepper.

«Vi har sagt ting som har vært under enhver kritikk, og for dette ønsker vi å gi en en uforbeholden unnskyldning», skriver Gjelsvik på bloggen sin. Overtrampene er slettet og podcastene ligger ute i «vasket» utgave. Podkastens utgiver Adlink opplyser til VG at temaet som nå er slettet var kroppspress, men vil ikke kommentere ytterligere.

Også Kristin «lever av å selge annonser»

Influensere må skape innhold for å ha noe å hekte reklame på. De lever av å være levende reklametavler og i det øyeblikket de ikke trekke oppmerksomhet tjener de ikke penger. 

Det betyr at de må ytre seg i en uendelig strøm.
– Blogg. Det er et helt idiotisk fenomen egentlig, innrømmer Kristin Gjelsvik i en vlogg om bloggerhverdagen. – Veldig ofte vet man ikke hva man skal blogge om, og det er det du liksom jobber med. Det er som å komme på jobb en dag og så sitter du der og ser ut i løse luften (…) det er jo helt idiotisk. Nå prøver jeg å finne noe jeg kan dele med de fantastiske leserne mine.

Det er det personlige som vekker oppmerksomhet og som gir følgere en illusjon om at det eksisterer et nært sosialt bånd mellom dem og influenseren.

– Alle er åpne og ekte og ærlige og det er jeg og, sier Gjelsvik. – Her viser vi alt. Hvis man skal få lov til å være med på neste sesong (av bloggerne) så må man være flink til å by på seg sjøl. Så det er målet.  Hun har ingen betenkligheter ved det: – Jeg utleverer meg sjøl hver eneste dag på blogg. 

Det meste av ytringene handler om influenseren sjøl; – det de gjør, tenker og ikke minst mener. Skal folk gidde å følge dem må de være tøffe i kjeften, gjerne på grensen av det provoserende. Det skal være underholdende.

Det er jo underholdning», sier influenser Sophie Elise Isachsen om episoden Rumpeoperasjonen i Sophie Elises Verden. 

– Jeg skal være hun der brautende bergenseren som aldri holder kjeft (…) og som er litt sånn sirkus. Jeg tror jeg tar den rollen der, sier Gjelsvik

Men det skal også være klokt. Det forventes at du som påvirker skal være en veileder i folks liv, at du skal si noe klokt om alt fra miljø til vippeserum. Og gjerne litt om dyrevern. Så skal det du sier være fulgt av bilder av deg sjøl – og gjerne hjemmet ditt – der du ser «deilig», «stilig» eller «raffinert» ut alt etter hvilken image du har skapt deg. Sånn får du hekta på reklame for klær, utseendeprodukter og interiør. 

Men når du skal produsere så mye innhold – med så mange sprikende krav på nakken – er det bare ikke mulig å være gjennomtenkt, aktsom og presis hele vegen igjennom. Og det bør du være når det er vanskelig tema som blir berørt; – utseende, kropp, kroppsbilde, selvtillit og kroppspress.

Så hva med å ikke ytre seg så mye? Dempe strømmen av innhold? Men da tjener ikke influenseren penger …  ? 

Du kan godt si at jeg støtter oppunder forbrukersamfunnet vi lever i nå, men det er jobben min. Jeg lever av å selge annonser, sier influenser Sophie Elise Isachsen. Hun ble spurt av VG om hvordan hun får miljøengasjementet sitt til å gå i hop med det at hun oppfordrer flere titusen mennesker til til å kjøpe ulike produkter hver eneste dag. 

Her et par tilfeldig plukk fra påvirker Gjelsvik når hun gjøre jobben sin: «Leppestiften kommer fra Urban Decay (som selvfølgelig er 100% cruelty-free). Fargen heter 100 Degrees, og den er rett og slett fantastisk! … Flere har ønsket å se flere bilder av helgens bord … jeg finner alltid det jeg trenger på Nille… « 

Å overtale folk til å kjøpe i den norske sammenhengen, hvor vi kaster alt for mye og hvor klimaavtrykket gjennom forbruk er alt for stort, det er ingen god ide. Det er jo bare om fint om vi forbruker mindre og influenserne tjener mindre på å prakke på oss ting vi ikke behøver! Det er også godt for lommeboka vår. Om influenserne tar seg en vanlig jobb, kan de påvirke i fritida si. Da trenger de ikke lenger være reklameselgere. De vil ikke være avhengig av «støtte oppunder forbrukersamfunnet» i sin tilstedeværelse i sosiale medier. Da slipper de også å pøse ut innhold hver dag. Da får de tenkt seg om. Så blir det færre sleivspark og overtramp. Så slipper de å legge seg flate.  Best for alle! 

aaaaaaaaaaaaaaaaa

aaaaaaaaaaaaaaaaa

aaaaaaaaaaaaaaaaa

aaaaaaaaaaaaaaaaa

aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt

Rumpebilder fjernet:
«Ikke i tråd med verdier»

Februar 2020: – At ingen i EF Norge trakk i nødbremsen før dette nådde ut som reklamemateriell for språkreiser og utdannelse, er ikke til å tro, skrev VG journalist Tone Sofie Aglen i en kvass kommentar.

Fra Dagbladets nettside 20. februar 2020

Aglen spiddet penna i reklamesamarbeidet mellom EF (Education First) og påvirker Sophie Elise Isachsen. Isachsen ble betalt for å dra til Hawai og rapportere begeistret om EFs tilbud på språkreise dit. Utdanningstilbud skulle man tro. Men nei, skolen var lukket. Det var helg. Og Isachsen tilbrakte tida på stranda. «Samarbeidet resulterte i bilder av en lettkledd Sophie Elise som (…) viser frem rumpa si i nærheten av vann», skriver Aglen. 

Bildene ble kritisert i kommentarfeltet på Isachsens blogg. Hun tok til motmæle. Hun mente folk som synes «det er plagsomt at jeg er i bikini med såkalt “rumpa opp i kamera” kunne holde seg vekk fra bloggen til hun var tilbake i Norge. Hun gikk ut fra at kritikken kom bare fordi det var en operert rumpe som ble vist fram. Hun tilføyde: «Men dere, hvor mange år skal folk bruke på å forstå at jeg åpenbart liker bilder av kropp, og å vise kroppen min, haha. Dette er jo Sophie Elise..?»

Reklamekampanjen lå ute i to måneder både på EFs nettsider og på Isachens blogg. Så kom dette oppslaget hos NRK: «I grenseland for hva som er lovlig», mener førsteamanuensis ved Institutt for rettsvitenskap ved Handelshøyskolen BI, Monica Viken. Viken viste til lov mot kjønnsdiskriminerende reklame:
– Nettopp den manglende sammenhengen har betydning; – typisk du ser en kvinnekropp, gjerne litt lettkledd og uten at du da ser sammenhengen med produktet så vil det lettere kunne være lovstridig.
– Reklame med (…) veldig mye fokus på kropp og utseende kan bidra til økt kroppspress- og kjøpepress, og samtidig bidra til at de unge får dårligere selvtillit, uttalte Kamilla Knutsen Steinnes som forsker på reklame på sosiale medier.

VG og Dagbladet fulgte opp med egne oppslag og plutselig kom EF Education til å tenke på at organisasjonen har «verdier». De avpubliserte bilder og la avstand til Isachsen. De understreket at det ikke var inngått noe samarbeidsavtale for 2020.
– Hvilke verdier, spurte VG.
Men det var ikke EF villige til, eller i stand til, å svare på.

Vi lar Aglen fra VG få siste ordet i denne saka:
– Snakke litt om kroppspress den ene uken, for så å legge ut sexy rumpebilder den neste? Demonstrere for klima den ene uken, for så å dra til Hawaii uken etter? Null stress, tydeligvis, så lenger det gir penger i den voksende kassa.

aaaaaaaaaaaaaaaaa

aaaaaaaaaaaaaaaaa

aaaaaaaaaaaaaaaaa

aaaaaaaaaaaaaaaaa

aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt

Ulrikke Falch: Ikke lenger en influenser …

Feb 2020: Takk for meg! Ulrikke Falchs siste Insta-post forteller at vi ikke lenger vil finne henne på sosiale medier. Hun har vært en av de mest betydningsfulle influenserne de siste åra. «På tide å finne verdi i hvem jeg er uten all den kunstige bekreftelsen», skriver Falch.


aaaaaaaaaaaaaaaaa

aaaaaaaaaaaaaaaaa

aaaaaaaaaaaaaaaaa

aaaaaaaaaaaaaaaaa

aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt

«Bevisst på at du påvirker

Feb 2020: «Jobber du som profesjonell oponionsleder, har du influencer som yrke, har du et profesjonelt ansvar. Du bør være bevisst på at du påvirker.» 

Dette skriver kommunikasjonsrådgiver Ellen Morgenstierne. Hun tar for seg debatten om TV-programmet hvor influencer Sophie Elise Isachsen tar med seg et kamerateam inn inn til rumpeoperasjon. «Det er jo underholdning», sier Isachsen.

I oppsummeringa til slutt i episoden av Sophie Elises verden, som har tittelen Rumpeoperasjonen, sier Isachsen seg fornøyd: «Det føles bra (…)  Det er jeg som skal være fornøyd med meg sjøl». I etterkant har det vist at operasjonen, som var annonsert som utbytting av implantat i rumpa, også resulterte i ny og drøyere hofteprofil. Mer som Kardashians. Isachsen har lagt ut masse bilder med fokus på sine nye hofter på instagram, inkludert en video med teksten «My hips dont lie». Når Isachsen blir spurt om hun også har gjort noe med hoftene svarer hun: «Jeg skylder ingen å fortelle alt hva jeg gjør». VG-TV spør: «Så du vil ikke bekrefte eller avbekrefte om du har gjort en hofteoperasjon.» «Du får se i serien», svarer Isachsen, men serien sier ingenting om hofteendringa. I etterkant har TV-2 og Isachens manager, Jon Olav Isachsen, forsvart valget med å vie operasjonen oppmerksomhet på TV. De hevder det dreide seg kun om en nødvendig utskifting av implantat i rumpa og at dette demonstrerer nedsida ved kosmetiske operasjoner, dvs faren for at ting kan gå feil.

Influencer Kristin Gjelsvi brukte anledninga under prisutdelinga på Vixen Awards til å kritisere Isachsen. Isachsen vant prisen for «Årets business». Gjelsvik fikk pris for «Årets sterke mening» på bakgrunn av sin kritikk mot kroppspress fra influensere. Så konfrontasjonen var kanskje å forvente? 

Angriper enkeltpersoner
Gjelsvik hevdet i sin takketale at TV-programmet til Isachsen fører til normalisering av kosmetisk kirurgi og dermed mer kroppspress. Gjelsvik på sin side ble beskyldt for personangrep og mobbing. 

– Når man angriper enkeltpersoner, så liker jeg ikke det i det hele tatt. Så det synes jeg er dårlig gjort, og det er en form for mobbing, sa Isachens samarbeidspartner og venn, Joakim Kleven til Dagbladet.

Berettiget kritikk av en virksomhet og et samfunnsproblem
Det er denne problematikken Morgenstiernes kommentar konsentrerer seg om: «Det (er) ikke «drama i Blogglandia» vi er vitne til når én blogger angriper en annens forretningsmodell. Det er berettiget kritikk av en virksomhet og et samfunnsproblem. (…) Det handler ikke om unge jenter med bedrifter som heter det samme som de selv. Det handler om bedriften, og det handler om en struktur av en bransje. Det handler om manglende reguleringer, og om bloggplattformenes ansvar. «

Meningene blant andre influensene er delte. Isabelle Raad som tidligere delte alt om sine plastiske operasjoner støtter når Gjelsvik: «Er det en person som fikk meg til å tenke meg om når det gjelder påvirkningskraften min og hvor skadelig det er å nærmest promotere plastisk kirurgi, så er det henne», skrev hun på bloggen sin i etter bråket på Vixen Awards.

Gjelsvik får også støtte fra Supporterfrue, Line Victoria Husby, som tar et oppgjør med sin tidligere opptreden på blogg: «Jeg påvirket negativt. Jeg plantet de verst tenkelige tankene vi kan ha om oss selv i leserne mine. «Er jeg ikke bra nok?»»

Isachsen svarte
Sofie Elise Isachsen svarte på kritikken i et innlegg i VG: «Jeg ønsker en verden hvor det er plass til alle, også de som har operert, også de som liker å ta lettkledde bilder, absolutt alle.» Hun vender oppmerksomheten mot behovet for å bevisstgjøre unge: «Kan man egentlig skjermes fra alt som er potensielt skadelig? Er dette i det hele tatt en realistisk måte å se på problemet? Eller skal man lære unge at sosiale medier faktisk kan være skadelig (som jeg helt ærlig tror de aller fleste unge vet), og at det er spesielt skadelig om du er usikker fra før.»

aaaaaaaaaaaaaaaaa

aaaaaaaaaaaaaaaaa

aaaaaaaaaaaaaaaaa

aaaaaaaaaaaaaaaaa

aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt

Vil vi være oss selv?
Som vi er?
Også på sosiale medier?

Jan 2020: VG har samlet fem unge folk som legger ut bilder av seg sjøl på sosiale medier, men redigerer dem først. VG tar enkle portrettbilder og ber dem selv redigere slik de ville gjort på sosiale medier. Hva vil de redigere? Hvorfor redigerer de?

Veronica Lauritsen (31): – Jeg har retta på leppa mi som jeg synes så veldig sur ut. Nesa har jeg gjort litt mindre, jeg har løfta bryna og gjort hårfestet litt mindre, øynene hvitere. Jeg har satt på vipper og eyeliner. Bildet er en bedre versjon av meg selv og det sånn jeg ønsker å se ut. Jeg synes jo ikke noe om at man redigerer bildene sine til det ugjenkjennelige. 
Jan Arne Engesveen (21): – Jeg har gjort meg litt brunere, litt høyere hvis det er helfigur. Man ser bra ut som man er, men man har gjerne noen komplekser som man gjerne kan fikse på.
Ronai Alkan (24): — På det uredigerte ser jeg mye rart som jeg egentlig ikke vil se. Jeg smoother ansiktet, så fjerner jeg urenhetene mine lite grann men ikke for mye. Jeg er med i gruppe som redigerer veldig mye. Sånn sinnsykt at de kan redigere hofter og rumpe og litt pupper.
Miriam Raaum (21): – Du blir jo påvirka av hva alle andre gjør. 

This image has an empty alt attribute; its file name is emilie-asks-250x2400.jpg

Spørsmål til dere …

– Hva mener dere om redigering av selfies på sosiale medier? Mitt fokus: Hvordan kan det påvirke?

aaaaaaaaaaaaaaaaa

aaaaaaaaaaaaaaaaa

aaaaaaaaaaaaaaaaa

aaaaaaaaaaaaaaaaa

aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt

Blir lurt …

Jan 2020: Vi stoler ikke på reklame. Vi hører heller på influensernes anbefalinger. «Det vi låner av influenserne er troverdighet», sier Erik Solheim i mediebyrået Carat. Men hvor troverdige er influenserne?

Aftenposten (30. jan 2020) har fått et laboratorieselskap til å undersøke de såkalte «skjønnhetspiller» som får anbefalinger av mange influensere. Laboratorieselskapet konkluderer med at forbrukerne blir lurt. Det blir framsatt ulovlige helsepåstander; – det vil si påstander om at produktet skal ha positiv virkning på helse og kropp som det ikke finnes vitenskaplig dokumentert grunnlag for.

Kun en av de mange bloggerne som reklamerer for produktene ønsker å svare på kritikken.
–  Hvis informasjonen ikke er dokumentert og ikke stemmer, så må jeg bare beklage å ha videreformidlet det, skriver bloggeren Andrea Sveinsdottir (25). Kristin Gjelsvik forteller at hun fikk cirka 40.000 kroner fra Good For Me for ett Instagram- og ett blogginnlegg om betakaroten (som skal gi brunere hud) for fire år siden. Etter en stund angret Gjelsvik på samarbeidet og slettet innleggene.

Heller ikke firmaene som står bak omsettinga av produktene i Norge svarer på de spørsmål Aftenposten ønsker å stille.

Av saken i Aftenposten går det fram at de største influenserne i Norge kan få 200 000 kr for et instagraminnlegg hvor de anbefaler et produkt. De mellomstore får noen titusen. 

Fra artikkelen i Aftenposten
This image has an empty alt attribute; its file name is emilie-asks-250x2400.jpg

Kjøper troverdighet

«Låner troverdighet», står det i ingressen? Det burde vel heller stå «kjøper troverdighet»?
Merkevarene og produsentene av varer betaler influenseren for å anbefaler merket eller produktet.

Når vi ikke stoler på påstandene i reklame er det antakeligvis fordi vi vet at de som står bak vil tjene på å få oss til å kjøpe. Men sånn er det vel med influenserne også? Når deres forsøk på å påvirke oss til kjøpe er vellykka stiger de i markedsverdi, får mer betalt. De tjener på å få oss til å kjøpe. Så influenserreklame er vel egentlig ikke mer troverdig enn reklame. Det er vel bare reklame. Eller?


aaaaaaaaaaaaaaaaa

aaaaaaaaaaaaaaaaa

aaaaaaaaaaaaaaaaa

aaaaaaaaaaaaaaaaa

aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt

Jenter utøver kroppspress – mot gutter

Jan 2020: Tariq er en av programlederne i debattprogrammet for ungdom – Chattes – på Nrk. I et program, som tar opp likestilling, forteller han om egne erfaringer med kroppspress.

Tariq i dag som programleder. Tariq fra fitness-konkurranse ….

På slutten av ungdomsskolen fanget han opp kommentarer fra jentene som gjorde at han følte seg for pinglete og lite muskuløs.
– Det er det jentene sier om deg som betyr noe, sier han.
Han tok fatt på trening og kosthold som etterhvert ble mer og mer ekstremt. Han deltok i fitnesskonkurranser. Før konkurransene lot han være å drikke i 18 timer for å få ned veskeinnholdet i kroppen. Han fikk et unormalt forhold til mat:
– På slutten av perioden med fitness satt jeg stort sett på rommet mitt og så på videoer av folk som spiste. Det var slik jeg fikk tilfredsstilt sulten, forteller han.
–  Det tok to år før jeg fikk et normalt forhold til mat. Jeg klarte ikke å finne balansen.

I programmet er det jenter som bekrefter Tariqs erfaring med deres rolle som utøvere av kroppspress.
– Jeg skal ikke legge skjul på det. Jenter snakker veldig mye om gutters kropp og utseende, sier Parva.

This image has an empty alt attribute; its file name is emilie-asks-250x2400.jpg

Spørsmål til dere …

Er det flere som kjenner seg igjen her? Hvorfor oppstår sånt snakk? Bør vi gjøre noe med det?

aaaaaaaaaaaaaaaaa

aaaaaaaaaaaaaaaaa

aaaaaaaaaaaaaaaaa

aaaaaaaaaaaaaaaaa

aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt

«Selgere av dårlig selvtillit»

«Deres eneste jobb er å være en vandrende reklameplakat. Det de egentlig selger, er dårlig selvtillit», skriver Tegne-Hanne i et rikt illustrert innlegg om influensere.

Hun beklager seg over manglende muligheter for å finne «humoristiske overdrivelser» når det gjelde tiltakene influensene setter i verk for mekke utseendet sitt slik at de blir lik mer andre mer kjente influensere. Hun viser i karakteristisk strek fram «fettfrysing, nervegift i fjeset, rumpeimplantat, tatovere sminke» og «operere øyelokk».

Sjekk ut sjøl! Her er mulighet for mosjon av smilebånd (om du ikke bruker botox av frykt for smilehull) og kanskje noen viktige poeng?

aaaaaaaaaaaaaaaaa

aaaaaaaaaaaaaaaaa

aaaaaaaaaaaaaaaaa

aaaaaaaaaaaaaaaaa

aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt

Snarvegen til sixpack

«En ny type inngrep – som vi fram til nå egentlig ikke trodde var mulig», skriver Dagbladet (3. nov 2019) Fettsuging og kirurgi som strammer opp bukveggen for å oppnå sixpack er «en av de nye trendene», forteller plastikkirurg Børge Davik. Han kan fortelle om «stadig større etterspørsel».

«Juks», sier Funkgine-tvillingene, Emil og Silas Massa Vasstrand (22) i en oppfølger i Dagbladet. «Man bør heller trene seg opp til en sixpack», mener Emil. Det er nettopp dette de to har blitt kjendiser på. 22-åringene mener i følge Dagbladet at kroppspress blant gutter er noe som må snakkes mer om, og forteller at de kjenner flere i sin egen vennekrets som sliter noe med kroppsbildet.

Emil Massa Vasstrand på Instagram

«Forskning viser at også gutta sliter med det økende kravet om å ha den «perfekte» kroppen», forteller lege og forfatter, Mogstad. «Hos gutter og menn viser det seg mer gjennom en overopptatthet av å ha nok muskler, lav fettprosent og veldefinerte muskler på de «riktige» stedene, som biceps og sixpack.»

Spørsmål til Emil

– Hvorfor er det så viktig med en rad bulker på magen?
– Til overveielse for Emil: «Flere i vennekretsen sliter med kroppsbilde». Hvordan bidrar din insta-konto i denne sammenhengen?


aaaaaaaaaaaaaaaaa

aaaaaaaaaaaaaaaaa

aaaaaaaaaaaaaaaaa

aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt aktuelt

Muskler som kosmetikk

Nov 2019: «For mange blir musklene en form for kosmetikk. De trener ikke styrke for å gå fortere på ski, være bedre i fotball eller ha en god helse. De trener kun for at musklene skal være store, uten at det har noe med musklenes funksjon å gjøre», sier Trine Tetlie Eik-Nes, forsker ved NTNU til forskning.no.

Eik-Nes refererer til funn i en studie – basert på data samlet av Harvard Univerity i USA – som fokuserer på unge menns forhold til kropp. Studien viser også at menn som er svært opptatt av å bygge muskler, har vesentlig høyere risiko enn andre for depresjon og slanking uten sammenheng med overvekt og også høyere sannsynlighet for å bruke ulovlige kosttilskudd, og anabole steroider, i følge forskning.no.

Dette er den største studien som noensinne er utført om gutter og kroppsbilde med fokus på muskler, og er første av sitt slag fordi den undersøker menn og deres forhold til kropp og muskler.  Den er resultat av et samarbeide mellom forskere ved Harvard og NTNU.

Anders, som deltok i NRK-programmet «Jeg mot meg», kjenner seg igjen i studien. Han sier til Nettavisen at han tror mange unge menn sliter med kroppspress på samme måte som jenter gjør, og mener Instagram bidrar negativt.
– På Instagram får du opp så mye reklame om alt fra treningsprogram til utstyr og kosttilskudd. I tillegg er det en plattform hvor menn som ser veldig bra ut, skaper seg store følgerskarer og blir idealer unge gutter ser opp til.

Anders brukte store deler av tenårene på å forsøke og oppnå akkurat denne kroppen. Til slutt tok det over hele livet hans, og hverdagen ble styrt av tvangstanker og strenge rutiner for mat og trening.

aaaaaaaaaaaaaaaaa

aaaaaaaaaaaaaaaaa

aaaaaaaaaaaaaaaaa

aaaaaaaaaaaaaaaaa

aaaaaaaaaaaaaaaSelvmotsigende Selena?

This image has an empty alt attribute; its file name is emilie-asks-250x2400.jpg

Hei Selena!

Kan kanskje se ut – fra instagrammen din – som om du prøver å leve opp til «samfunnets umulige definisjon av feilfri skjønnhet». Og om det er slik at du ikke har noe å bevise overfor andre på utseendefronten, hvorfor deler du? Legger ut utseendefokuserte strigla bilder?

aaaaaaaaaaaaaaaaa

aaaaaaaaaaaaaaaaa

aaaaaaaaaaaaaaaaa

aaaaaaaaaaaaaaaaa

Ett bilde av Kim verdt 90 mill kroner

Des 2019: Vil du bruke ett bilde av Kim Kardashian West i markedsføring må du bla opp 90 millioner kroner.

Det går fram av et erstatningskrav influenseren har retten mot et firma som har brukt et bilde av henne uten hennes godkjenning, i følge nettstedet minmote.no. Bildet ble brukt til å demonstrere hva en retusjeringsapp kan utføre. Erstatningskravet på 90 millioner kroner begrunnes med at det det Kardashian West ville ha fått dersom hun solgte rettighetene til å bruke bildet markedsføring. Personene bak appen hevder at de ikke kjente til at bildet var av Kardashian West.

Beløpet 90 millioner skal vi ta med ei klype salt. Det er et tall Kardashian West har kommet opp med for å få maksimalt ut av ei erstatningssak. Men er også med til å hype ideen om hvor mye den enorme verdien av påvirkningskrafta til influenceren er verdt når media sprer tallet i overskrifter.

Om ikke 90 millioner; – så stemmer det at at Kardashian West får mye betalt når hun anbefaler produkter og man kan koble bildet av henne til produktet. Hun har påvirkningskraft. De som betaler henne gjør det fordi de igjen tjener penger på det. Kardashian West sin påvirkning gjør at de selger mer. Folk blir påvirka.

Men har vi tenkt nøye gjennom hvilke budskap hun formidler? Hvilke verdier hun står for?
Hvorfor hun har påvirkning? Og: Ønsker vi å bidra til at det renner enda flere milliarder inn på kontoen hennes. Hun får betalt for at vi lar oss påvirke.


aaaaaaaaaaaaaaaaa

aaaaaaaaaaaaaaaaa

aaaaaaaaaaaaaaaaa

aaaaaaaaaaaaaaaaa

aaaaaaaaaaaaaaaaa

aaaaaaaaaaaaaaaaa

Forbedringskulten

Des 2019: «Skjønnhetskirurgien er med på å endre skammens karakter. Skammen knyttes ikke lenger til hvordan jeg er og ser ut, men til det jeg ikke gjør for å forbedre meg.»

Dette skriver filosofen Arne Johan Vetlesen i en artikkel i Morgenbladet 31. desember 2016. Artikkelen forsvarer sin plass under «aktuelt» som aktuell klassiker. Bedre er det knapt nok skrevet om de holdningsendringene som følger i kjølvannet av den teknologiske utviklinga innenfor kosmetisk kirurgi som gjør det mulig å endre på stadig flere deler av utseendet.

Vetlesen tar utgangspunkt i at det i 2016 var fem prosent av befolkninga i Norge som hadde fått gjennomført kosmetiske inngrep. «Vi føler skyld for det vi har gjort, men skam for den vi er», skriver Vetlesen. Men skammen endrer karakter når det blir mulig å gjøre noe med det vi tidligere trodde var uforanderlige trekk ved personligheten. Skammen kan bli knyttet til at man ikke griper de nye mulighetene. Her dreier det seg om ikke å benytte seg av de nye mulighetene til å korrigere utseende slik at det ikke avviker fra framherskende normer. Dermed blir skammen knyttet til noe man ikke har gjort og blir får også et preg av skyld, i følge Vetlesen.

Artikkelen tar også opp de verdiene som ligger bak ideen om at utseendet skal og bør «forbedres» gjennom å tilstrebe konformitet og fjerne mangfold; en ide som vinner terreng desto flere som benytter seg av kosmetisk kirurgi. Konformitetspresset øker.

Artikkelen kan leses i sin helhet i Morgenbladet på nett.

Kosmetiske inngrep: Standarisering av nese